воскресенье, 22 апреля 2018 г.

Історія створення одягу.

Перші люди, які бігали за мамонтами, робили це переважне в голому вигляді, прикриваючи собі лише деякі частини тіла. 
Верх звичайно залишався неукритих. Але навіть і таку спідницю з квітів можна було назвати першим аналогом одягу.
Так, перше виникнення одягу можна віднести до часу появи першої людини — приблизно 35 тисяч років тому.
Мета одягу була сама різна. Крім естетичної, потрібно було ще і закрити себе від спеки або холоду, запобігти свою шкіру від укусів комах, змій та інших тварин. Нарешті, чималу роль відігравало виникнення одягу і в плані прикраси.
Давним-давно люди зрозуміли, що функції одягу можуть бути самими різними і використовували цей аксесуар як один з головних на своєму тілі. Що стосується одягу для ніг, то її поява була набагато пізніше.
Довгий час житель Землі прикрашав себе одягом, але забував про ноги. Полюючи за тваринами, первопоселенци, не маючи іншої можливості, та й, напевно, не замислюючись, наступали на землю, траву, камені абсолютно голими ступнями. З самого раннього дитинства їх шкіра на ступнях звикала до такого звернення, масажу, в результаті чого ставала все грубіше, як би виконуючи роль взуття.
Виникнення одягу можна пов’язати і з іншими видами останньої. Наприклад, бажаючи захиститися від комах і інших шкідливих тварюк, древні представники охоче змащувалися глиною, брудом. Знаходячи в цьому певний толк, мастила починали перетворюватися.
З’являлися рослинні масла і жири натурального походження. Завдяки такій знахідці представник хомосапіенс почав прикрашати себе, розписувати шкіру різними кольорами. Множинні візерунки на обличчі, спині, грудях, руках і ногах були походи на сучасні татуювання і виконували крім естетичної функції захисну. Прикрасивши себе в зелений колір, можна без остраху починати полювання в соковитих заростях.
Обмазавши себе брудом, — вести напад в гірських масивах.
Незабаром в хід для прикраси пішли дари живої природи, а саме, були використані зуби буйволів як підвісок, браслетів, кістки. Потім шкури вбитих тварин крім функції підлогових покриттів починають використовуватися в якості одягу. Спочатку Целікова шкури кріпилися на плечі, потім з полотен відривалися шматки потрібного розміру.
Зав’язки робилися із стебел рослин, ліан, а також волосся, які спліталися між собою, створюючи міцний матеріал. За допомогою знарядь колючого характеру в полотні вирощувалися отвори, в які кріпилися стрічки. Такого роду одяг з легкістю могла триматися, що не звалюючись під час бігу або ходьби.
Трохи пізніше в хід пішли тонкі кістки — прототипи голок і волосся — нитка. Зшивалися різні шматки полотнища, утворюючи все більш складні деталі одягу.
Такі знаки безпосередньо були символами своєї епохи. Одні племена використовували свої прикраси, візерунки, позначаючи тим самим різницю народів. Завдяки виникненню одягу такого типу можна було судити про культурні традиції минулого.

Комментариев нет:

Отправить комментарий